POLITEIA-II
POLITEIA-II "Advanced analytical, diagnostic, surveying and documentation technologies in Cultural Heritage - II"
Start Date: 20/11/2017,     End Date: 19/07/2021

Contact Hotel & Studios Cyclades | Paros | Greece

 «ΠΟΛΙΤΕΙΑ-ΙΙ»

ΠΟλιτισμός ΤΕχνολογΙΑ: Νέες Τεχνολογίες στην Έρευνα, Μελέτη, Τεκμηρίωση και Πρόσβαση στην Πληροφορία Αντικειμένων Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Μνημείων (MIS 5002478)

Η Πράξη «ΠΟΛΙΤΕΙΑ-ΙΙ» εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του ΙΤΕ και αποτελεί μια ολοκληρωμένη διεπιστημονική προσέγγιση από έξι (6) Ινστιτούτα στην ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογιών και εργαλείων στο πεδίο της Πολιτισμικής Κληρονομιάς (ΠΚ). Η πράξη ΠΟΛΙΤΕΙΑ-ΙΙ θα υλοποιηθεί ως ένα ενιαίο ερευνητικό έργο, δεδομένης της συνέργειας και αλληλεπίδρασης που απαιτείται μεταξύ των ερευνητών, διαιρείται όμως, λόγω γεωγραφικής κατανομής των Ινστιτούτων σε δύο (2) Υποέργα:

1. Το Υποέργο «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΙΙ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ» το οποίο συμπεριλαμβάνει τα Ινστιτούτα του ΙΤΕ στην περιφέρεια Κρήτης (ΙΗΔΛ, ΙΜΣ, ΙΥΜ, ΙΜΒΒ, ΙΠ) και θα υλοποιηθεί σε 5 ενότητες εργασίας (ΠΕ1, ΠΕ2, ΠΕ4, ΠΕ5 και ΠΕ6).

2. Το Υποέργο «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΙΙ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» στο οποίο εντάσσεται το ΙΕΧΜΗ στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα υλοποιηθεί σε 1 ενότητα εργασίας (ΠΕ3).

Η πράξη ΠΟΛΙΤΕΙΑ-ΙΙ αποτελεί συνέχεια της πράξης ΠΟΛΙΤΕΙΑ (ΜΙΣ 448300) η οποία υλοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο της δράσης ΚΡΗΠΙΣ, ΕΣΠΑ 2007-2013, κατά την περίοδο 01/07/2012 – 31/12/2015 [http://www.forth.gr/politeia/]. Κεντρικό αντικείμενο της πράξης αποτελεί η διεξαγωγή έρευνας για την ανάπτυξη σύγχρονων/καινοτόμων μεθόδων, τεχνικών, υλικών και εργαλείων με εφαρμογές στην ανάλυση/διάγνωση, τεκμηρίωση, μελέτη, προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών/ιστορικών αντικειμένων, έργων τέχνης, μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.

Οι ερευνητικές εργασίες, που προτείνονται στο πλαίσιο της δράσης εμπίπτουν στις ακόλουθες περιοχές έρευνας και εφαρμογών:

  • Επιστήμη και τεχνολογία για την ανάλυση, ανίχνευση και επέμβαση (π.χ. μέθοδοι ανάλυσης, γεωδιασκόπησης αρχαιολογικών χώρων, καθαρισμού πινάκων με laser κ.α.)
  • Άυλο πολιτισμικό περιεχόμενο (βιβλία, αρχεία, βάσεις δεδομένων)
  • Υλικά αντικείμενα πολιτισμικής κληρονομιάς (μουσειακά αντικείμενα, μνημεία, χώροι)

Οι εργασίες αυτές δημιουργούν, βελτιώνουν, τροποποιούν, διαμοιράζουν και ανταλλάσσουν πληροφορίες και γνώσεις δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον τελευταίας κατάστασης γνώσης και πρακτικών εφαρμογών.

Ειδικότερα οι εφαρμογές που θα σχεδιασθούν και υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου εμπίπτουν στις παρακάτω έξι (6) ενότητες εργασίας (ΠΕ 1-6):

ΠΕ1      Ψηφιακή αποτύπωση των πολιτισμικών τοπίων του παρελθόντος

ΠΕ2      Καινοτόμες μέθοδοι για τη μελέτη της επίδρασης κλιματικών παραγόντων στα μνημεία

ΠΕ3      Μεθοδολογία χαρακτηρισμού λιθοδομών σε αρχαία μνημεία και ανάπτυξη νέων υλικών συντήρησης

ΠΕ4      Προηγμένες τεχνολογίες λέιζερ στην μελέτη, διάγνωση και συντήρηση μνημείων και αντικειμένων ΠΚ

ΠΕ5      Προηγμένες μέθοδοι ανάλυσης βιολογικών αρχαιολογικών ευρημάτων και πληθυσμών

ΠΕ6      Διαχείριση και παρουσίαση ολοκληρωμένης επιστημονικής και πολιτισμικής πληροφορίας.

Επιπροσθέτως στο πλαίσιο των ΠΕ1 και ΠΕ4 στοχευμένες δράσεις εστιάζονται στην πρακτική εκπαίδευση νέων ερευνητών και επαγγελματιών στις νέες τεχνολογίες με τη μορφή εξειδικευμένων σεμιναρίων και θερινών σχολείων. 

ΣΤΟΧΟΙ/ ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΑ

Η διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της Ανθρώπινης Πολιτισμικής Κληρονομιάς, του περιεχομένου και των νοημάτων της, είναι ύψιστης σημασίας για την πνευματική ευημερία της κοινωνίας και αυτό αναγνωρίζεται σε εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα. Επίσης δείκτες οικονομικής ανάπτυξης, τουρισμού, απασχόλησης, τεχνολογίας, εκπαίδευσης συνδέονται ισχυρά με την πολιτισμική κληρονομιά, η οποία, ειδικότερα στη χώρα μας, έχει τη δυναμική να παίξει το ρόλο μιάς «βαριάς βιομηχανίας». Καθίσταται συνεπώς προφανές οτι για τη διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της Πολιτισμικής Κληρονομιάς απαιτείται συστηματική έρευνα και ανάπτυξη προηγμένων εργαλείων από ειδικούς επιστήμονες και τεχνικούς.Βασιζόμενο σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο διεξαγωγής πρωτοποριακής επιστημονικής έρευνας στη βάση διεπιστημονικών συνεργασιών μεταξύ Ινστιτούτων του ΙΤΕ το έργο ΠΟΛΙΤΕΙΑ αποτελεί μια ολοκληρωμένη διεπιστημονική πλατφόρμα για την ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων εργαλείων, που θα συνεισφέρουν συστηματικά στην πληρέστερη και αποτελεσματικότερη επιστημονική μελέτη και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Η προβλεπόμενη ανάπτυξη στο πλαίσιο της πράξης ΠΟΛΙΤΕΙΑ-ΙΙ αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μέσω ερευνητικών συνεργασιών και παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου σε φορείς πολιτισμικής κληρονομιάς. Παράλληλα εξειδικευμένα προϊόντα  τα οποία θα αναπτυχθούν (π.χ. φορητή οργανολογία, εργαλεία οργάνωσης και διαχείρισης πληροφορίας) αναμένεται να δημιουργήσουν προοπτικές εμπορικής εκμετάλλευσης από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας με αντίστοιχα οικονομικά οφέλη.

Η προτεινόμενη πράξη ΠΟΛΙΤΕΙΑ-ΙΙ, καθώς περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ευρίσκεται σε συμφωνία με τους άξονες της εθνικής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3, ΕΣΠΑ 2014-2020) για την Ελλάδα (Κλάδος: Τουρισμός – Πολιτισμός – Δημιουργικές βιομηχανίες) αλλά και των Περιφερειών Κρήτης και Δυτικής Ελλάδος και συμβάλλει στην επίτευξη των ειδικών στόχων τους. Σε εθνικό επίπεδο ο πολιτισμός προβάλλει ως κύρια αναπτυξιακή προτεραιότητα ενώ σε περιφερειακό επίπεδο αναδεικνύεται ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Καταδεικνύεται έτσι η ανάγκη για άμεση συνέργεια των ανθρώπων, που διεξάγουν έρευνα στον πολιτισμό με εκείνους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ερευνητικά στην ανάπτυξη και τις εφαρμογές προηγμένων τεχνολογιών στον πολιτισμό. Στο πλαίσιο του παρόντος έργου θα αναπτυχθεί ισχυρή καινοτομική ερευνητική δραστηριότητα σε θέματα που αφορούν στον Πολιτισμό. Ο Πολιτισμός αποτελεί έναν από τους τέσσερεις τομείς προτεραιότητας της Περιφέρεια Κρήτης, με έμφαση στην χρήση σημαντικών καινοτόμων εφαρμογών της τεχνολογίας για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αντικείμενο που είναι βασικό στο έργο. Επιπλέον ο Πολιτισμός αποτελεί έναν από τους τρεις τομείς προτεραιότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Το έργο ΠΟΛΙΤΕΙΑ εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του ΙΤΕ. Από την επιστημονική σκοπιά, το έργο στηρίζεται στη διεξαγωγή πρωτοποριακής έρευνας στη βάση διεπιστημονικών συνεργασιών μεταξύ Ινστιτούτων του ΙΤΕ και σκοπό έχει να ενισχύσει τη θέση του ΙΤΕ διεθνώς ως κέντρου αριστείας στο πεδίο Πολιτισμού και της Τεχνολογίας και να το καταστήσει σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη και χρήση νέων μεθόδων και εργαλείων και την προώθηση της καινοτομίας στο πεδίο της Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Όσον αφορά στην οικονομική διάσταση η ενίσχυση των σχετικών δραστηριοτήτων αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, υψηλά εκπαιδευμένου προσωπικού, όχι μόνο στο ΙΤΕ αλλά γενικότερα και σε φορείς, π.χ. μουσεία, εργαστήρια συντήρησης, που αναγνωρίζουν τη σημασία και την ανάγκη χρήσης των καινοτόμων τεχνολογιών. Καταλύτη για μιά τέτοια διάχυση τεχνολογίας και ανθρώπινου δυναμικού προς φορείς-χρήστες αναμένεται να αποτελέσουν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια/σχολεία. Μακροπρόθεσμα μέσω της διεύρυνσης της χρήσης των εφαρμογών αναμένεται και αντίστοιχο εμπορικό αποτέλεσμα με την πώληση προϊόντων ή παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών.

ΠΕ 1 : Ψηφιακή Αποτύπωση των Πολιτισμικών Τοπίων του Παρελθόντος [ΙΜΣ,ΙΗΔΛ, IYM]

Στόχος του ΠΕ1 είναι η ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών για την Ψηφιακή Αποτύπωση των Πολιτισμικών Τοπίων του Παρελθόντος με έμφαση:

1) στα τοπία σπηλαίων,

2) στο τοπίο και ανάγλυφο των αρχαιολογικών θέσεων που αποτυπώθηκε από δορυφορικές τεχνικές τον προηγούμενο αιώνα και

3) στην εικονική αναπαράσταση και παρουσίαση αρχαιολογικών τοπίων και μνημείων.

Τα αποτελέσματα της ΕΕ αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η αποτύπωση ιστορικών και αρχαιολογικών τοπίων, ενώ θα δύνανται να εφαρμοστούν σε διαφορετικούς ιστορικούς/αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία και να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο για την επισκόπηση της διαχρονικής χρήσης, εξέλιξης και διαμόρφωσης του τοπίου.

ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑ 2 : Καινοτόμες Μέθοδοι για τη Μελέτη της Επίδρασης Κλιματικών Παραγόντων στα Μνημεία [ΙYM].

Κύριος στόχος του ΠΕ2 είναι η ανάπτυξη κατάλληλων υπολογιστικών μοντέλων ανάλυσης κινδύνου και επικινδυνότητας για τις επιδράσεις παραγόντων σχετικών με την κλιματική αλλαγή σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας.

ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑ 3: Μεθοδολογία χαρακτηρισμού λιθοδομών σε Αρχαία Μνημεία και ανάπτυξη νέων υλικών συντήρησης [ΙΕΧΜΗ].

Κύριοι στόχοι του ΠΕ3 είναι:

1) η ανάπτυξη μεθοδολογίας συνδυασμού πειραματικών τεχνικών για τον πλήρη χαρακτηρισμό της πορώδους δομής και τον προσδιορισμό των μακροσκοπικών ιδιοτήτων για δομικά υλικά μνημείων με ευρεία περιοχή μεγεθών πόρων (π.χ. ασβεστόλιθοι), και

2) η ανάπτυξη νέων υλικών για τη συντήρηση διαβρωμένων ασβεστολιθικών δομικών στοιχείων.

ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑ 4:Προηγμένες τεχνολογίες λέιζερ στην μελέτη, διάγνωση και συντήρηση μνημείων και αντικειμένων ΠΚ [ΙΗΔΛ].

Κεντρικός στόχος του ΠΕ είναι η εκμετάλλευση προηγμένων τεχνολογιών οπτικής και λέιζερ με σκοπό α) την ανάπτυξη εξειδικευμένων αναλυτικών και διαγνωστικών μεθόδων για τη μελέτη υλικών σε αρχαιολογικά/ιστορικά αντικείμενα και μνημεία της Πολιτισμικής μας κληρονομιάς καθώς και β) την εφαρμογή τεχνικών λέιζερ στη συντήρηση αυτών. Ειδικότερα η προτεινόμενη έρευνα εστιάζεται στους ακόλουθους τομείς:

1) Εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών λέιζερ για την αποτελεσματική συντήρηση αντικειμένων και μνημείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς.

2) Ανάπτυξη και εφαρμογή ειδικών μεθόδων απεικονιστικής μικροσκοπίας.

3) Μελέτη επίδρασης ακτινοβολίας λέιζερ σε υλικά πολιτισμικής κληρονομιάς, προσδιορισμός ασφαλών ορίων ακτινοβόλησης και κατάρτιση σχετικών πρωτοκόλλων.

ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑ 5: Προηγμένες Μέθοδοι Ανάλυσης Βιολογικών Αρχαιολογικών Ευρημάτων και Πληθυσμών [ΙΜΒΒ, ΙΠ, ΙΗΔΛ].

Στόχος της ΕΕ είναι η ανάπτυξη μεθοδολογιών, τεχνικών και εργαλείων για της ανάλυση αρχαίων βιοϋλικών που προέρχονται από ανασκαφικά ευρήματα. Με την ανάλυση των βιολογικών (μεγαλο)μορίων, DNA πρωτεΐνες, πολυσακχαρίτες κ.α. βρίσκονται πολύτιμες πληροφορίες και στοιχεία για την ανασύνθεση του παρελθόντος.

ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑ 6: Διαχείριση και παρουσίαση ολοκληρωμένης επιστημονικής και πολιτισμικής πληροφορίας [ΙΠ, ΙΗΔΛ, ΙΜΣ].

Στο παρόν ΠΕ διενεργείται η ανάπτυξη κατάλληλων εργαλείων με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση και ολοκληρωμένη παρουσίαση της επιστημονικής πληροφορίας, η οποία παράγεται κατά τη μελέτη αρχαιολογικών/ιστορικών αντικειμένων και μνημείων ή έργων τέχνης. Άμεση συνέργεια υπάρχει με τα πακέτα εργασίας ΠΕ1 (Ε1.4) και ΠΕ4.

Principal Investigator

Prof. Anglos Demetrios
University Faculty Member

Scientific Staff

Dr. Pouli Paraskevi
Senior application Scientist
Dr. Filippidis George
Senior application Scientist

Technical Staff

Mr. Hatzigiannakis Kostas
Technical Scientist
Ms. Melessanaki Kristalia
Technical Scientist
Mr. Andrianakis Michalis
Technical Scientist
Ms. Talanti Mania
Administration Staff

Research Associates

Dr. Tserevelakis George
PostDoctoral Fellow
Dr. Philippidis Aggelos
PostDoctoral Fellow
Dr. Kokkinaki Olga
PostDoctoral Fellow

Students

Ms. Konstantinou Maria Eleni
Ph.D. student

Alumni

Ms. Papanikolaou Athanasia
PostDoctoral Fellow
Mr. Spanos Lampros
Ph.D. student
Mr. Chatzigiannis Dimitrios
Ph.D. student

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΑΝΑ ΠΑΚEΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Παραδοτέα (Περιγραφή των αναμενόμενων παραδοτέων και μήνας παράδοσης)

ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1: Ψηφιακή Αποτύπωση των Πολιτισμικών Τοπίων του Παρελθόντος [ΙΜΣ, ΙΗΔΛ, IYM].

Π1.1: Διαδικτυακή ψηφιακή πλατφόρμα WEB_GIS (e_caves). (Μ36)

Π1.2: Διαδικτυακή ψηφιακή εφαρμογή – Άτλαντας Corona. (Μ36)

Π1.3: Διαδικτυακή πλατφόρμα διαδραστικών εφαρμογών εικονικής περιήγησης  σε τρισδιάστατα μοντέλα αρχαιολογικών χώρων/μνημείων. (M36)

Π1.4: Έκθεση αποτελεσμάτων της εφαρμογής μεθόδων πολυφασματικής απεικόνισης στη γεωδιασκόπηση περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. (Μ30)

Π1.5: Έκθεση αποτελεσμάτων για τη δημιουργία εξειδικευμένου προφίλ εφαρμογής του INSPIRE (επέκταση του σχήματος και αντιστοιχήσεις με το CityGML. (Μ36)

Π1.6: Έκθεση για το Διεθνές Εκπαιδευτικό Σεμινάριο “GeoInformatics in the Domain of Archaeological Research”. (Μ24)

ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2: Καινοτόμες Μέθοδοι για τη Μελέτη της Επίδρασης Κλιματικών Παραγόντων στα Μνημεία [IYM].

Π2.1: Μεθοδολογία υπολογισμού επικινδυνότητας από την κλιματική αλλαγή σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας. (Μ36)

ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3 :Μεθοδολογία χαρακτηρισμού λιθοδομών σε Αρχαία Μνημεία και ανάπτυξη νέων υλικών συντήρησης [ΙΕΧΜΗ].

Π3.1: Προηγμένη  μεθοδολογία  χαρακτηρισμού  της  πορώδους  δομής και προσδιορισμού  των μακροσκοπικών ιδιοτήτων ασβεστολιθικών υλικών από μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς. (Μ40)

Π3.2: Σύνθεση  καινοτόμων  νέων  υλικών  για  την  αποκατάσταση  αποσαθρωμένων  ασβεστολιθικών δομικών υλικών. (Μ40)

ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4: Προηγμένες τεχνολογίες λέιζερ στην μελέτη, διάγνωση και συντήρηση μνημείων και αντικειμένων ΠΚ [ΙΗΔΛ]

Π4.1: Έκθεση αποτελεσμάτων της έρευνας πάνω προς την χρήση νέων συστημάτων λέιζερ και καινοτόμων μεθοδολογιών για την αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων συντήρησης. (Μ36)

Π4.2: Έκθεση αποτελεσμάτων της έρευνας για την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων λέιζερ για την ανάλυση των υλικών και τη διάγνωση προβλημάτων στην ΠΚ. (Μ36)

Π4.3: Έκθεση αποτελεσμάτων της έρευνας για τον προσδιορισμό ασφαλών ορίων για την χρήση των λέιζερ στην ανάλυση, διάγνωση και συντήρηση αντικειμένων και μνημείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς. (Μ30)

Π4.4: Έκθεση για εκπαιδευτικό σεμινάριο “OPTO-CH POLITEIA ΙΙ”. (Μ24)

ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5: Προηγμένες Μέθοδοι Ανάλυσης Βιολογικών Αρχαιολογικών Ευρημάτων και Πληθυσμών [ΙΜΒΒ, ΙΠ, ΙΗΔΛ].

Π5.1.1: Έκθεση σχετικά με τις μεθόδους εκχύλισης και ανάλυσης αρχαίου DNA από ανασκαφικά δείγματα σε θερμά κλίματα. (Μ36)

Π5.1.2: Έκθεση σχετικά με το σχεδιασμό ειδικών ανά είδος ιχνηλατών. (Μ36)

Π5.1.3   Ανάπτυξη μεθοδολογίας  για τον προσδιορισμό του φύλου. (Μ36)

Π5.1.4: Σχεδιασμός και παραγωγή ειδικών ιχνηλατών μιτοχονδριακού DNA που θα χρησιμοποιηθούν για τον εμπλουτισμό του ενδογενούς αρχαίου μιτοχονδριακού DNA σε ανθρώπινα σκελετικά αρχαιολογικά υπολείμματα. (Μ36)

Π5.1.5 :Σχεδιασμός πληροφοριακού υλικού του για την επιλογή εθελοντών σε μελέτη καταγωγής σύγχρονου πληθυσμού. (Μ36)

Π5.2.1 :Λεπτομερή πρωτόκολλα εκχύλισης και απομόνωσης πρωτεϊνών από διαφορετικής φύσεως και προελεύσεως αρχαία βιολογικά υλικά.(Μ36)

Π5.2.2 Λεπτομερή πρωτόκολλα πρωτεόλυσης πρωτεϊνών από διαφορετικής φύσεως και προελεύσεως αρχαία βιολογικά υλικά. (Μ36)

Π5.2.3 :Λεπτομερή πρωτόκολλα ανάλυσης πρωτεϊνών με την χρήση υγρής χρωματογραφίας συζευγμένης σε σειρά με ΦΜ. (Μ36)

Π5.2.4 :Βιοπληροφορική πλατφόρμα ανάλυσης, διαχείρισης, οπτικοποίησης δεδομένων παλαιοπρωτεϊνω-ματικής ανάλυσης. (Μ36)

Π5.3.1 :Έκθεση για τη μελέτη σχετικά με τον προσδιορισμό της εξελικτικής δημογραφικής ιστορίας του πληθυσμού μέσω της ανάλυσης δείγματος νουκλεοτιδικών αλληλουχιών. (Μ36)

Π5.3.2 Μελέτη για την εύρεση των γενετικών τόπων που έχουν εξελιχθεί υπό την πίεση φυσικής επιλογής. (Μ36)

Π5.4.1 Έκθεση αποτελεσμάτων για την εφαρμογή φασματοσκοπικών τεχνικών λέιζερ στο χαρακτηρισμό βιοϋλικών. (Μ30)

ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 6: Πρωτότυπο Διαδραστικό Μουσειακό Σύστημα για την ανάδειξη της συντήρησης και αποκατάστασης εκθεμάτων [ΙΠ, ΙΗΔΛ, ΙΜΣ].

Π6.1 : «Πρωτότυπο Διαδραστικό Μουσειακό Σύστημα». (Μ36)

Π6.2 : Λεπτομερής έκθεση αποτελεσμάτων. (Μ36)

Π6.3 : Σύστημα DIAGNOSIS version 2. (Μ36)

Π6.4: Σύστημα POLYGNOSIS version 2. (Μ36)

Π6.5: Σύστημα DSG-SRSA version 2. (Μ36)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ (Σχετικές Ενότητες Εργασίας)

  • “Laser-Assisted Removal of Graffiti from Granite: Advantages of the Simultaneous Use of Two Wavelengths”, J. S. Pozo-Antonio, A. Papanikolaou, K. Melessanaki, T. Rivas, P. Pouli, Coatings, 8, 124 (2018); doi:10.3390/coatings8040124,  ΙΗΔΛ-ΙΤΕ (Π4.1)
  • “Photoacoustic signal attenuation analysis for the assessment of thin layers thickness in paintings”, G. J. Tserevelakis, A. Dal Fovo, K. Melessanaki, R. Fontana, and G. Zacharakis, Journal of Applied Physics 123, 123102 (2018); doi :10.1063/1.5022749 , ΙΗΔΛ-ΙΤΕ (Π4.2)
  • “Uncovering the hidden content of layered documents by means of photoacoustic imaging”. G.J. Tserevelakis, M. Tsagkaraki, P. Siozos, G. Zacharakis, Strain. 2018; doi: 10.1111/str.12289, ΙΗΔΛ-ΙΤΕ (Π4.2)
  • “On-line photoacoustic monitoring of laser cleaning on stone: Evaluation of cleaning effectiveness and detection of potential damage to the substrate” G.J. Tserevelakis, J.S. Pozo-Antonio, P. Siozos, T. Rivas, P. Pouli, G. Zacharakis, Journal of Cultural Heritage, 2018; doi: 10.1016/j.culher.2018.05.014, ΙΗΔΛ-ΙΤΕ (Π4.2)
  • “Cleaning of gypsum-rich black crusts on granite using a dual wavelength Q-Switched Nd:YAG laser”, J.S. Pozo-Antonio, A Papanikolaou, A. Philippidis, K. Melessanaki, T. Rivas, P. Pouli, Construction and Building Materials 226 (2019) 721–733, https://doi.org/10.1016/j.conbuildmat.2019.07.298, ΙΗΔΛ-ΙΤΕ (Π4.1)
  • “Combined multiphoton fluorescence microscopy and photoacoustic imaging for stratigraphic analysis of paintings” G.J. Tserevelakis, V. Tsafas, K. Melessanaki, G. Zacharakis and G. Filippidis, Optics Letters, 44, 1154-1157, (2019), https://doi.org/10.1364/OL.44.001154, ΙΗΔΛ-ΙΤΕ (Π4.2)
  • “Non-invasive photoacoustic detection of hidden underdrawings in paintings using air-coupled transducers” Tserevelakis, G.J., Siozos, P., Papanikolaou, A., Melessanaki, K., Zacharakis, G. Ultrasonics, 98, (2019) pp. 94-98, 10.1016/j.ultras.2019.06.008, ΙΗΔΛ-ΙΤΕ (Π4.2)
  • “Combined photoacoustic imaging to delineate the internal structure of paintings” Dal Fovo, A., Tserevelakis, G.J., Papanikolaou, A., Zacharakis, G., Fontana, R Optics Letters, 44 (4), (2019) pp. 919-922, https://doi.org/10.1364/OL.44.000919, ΙΗΔΛ-ΙΤΕ (Π4.2)
  • “Development of a hybrid photoacoustic and optical monitoring system for the study of laser ablation processes upon the removal of encrustation from stonework”, A. Papanikolaou, G. J. Tserevelakis, K. Melessanaki, C. Fotakis, G. Zacharakis, P. Pouli, Opto-Electronic Advances 3, 2, 190037‐1 (2020); doi.org/10.29026/oea.2020.190037, ΙΗΔΛ-ΙΤΕ (Π4.1)
  • “Listening to laser light interactions with objects of art: a novel photoacoustic approach for diagnosis and monitoring of laser cleaning interventions", G. J. Tserevelakis, P. Pouli, G. Zacharakis, Heritage Science 8, 98 (2020). doi.org/10.1186/s40494-020-00440-w, ΙΗΔΛ-ΙΤΕ (Π4.2)
  • “Molecular identification and geographic origin of a post-Medieval elephant finding from southwestern Portugal using high-throughput sequencing”, N. Psonis, C.N. de Carvalho, S. Figueiredo,. et al, Sci Rep 10, 19252 (2020). https://doi.org/10.1038/s41598-020-75323-y, ΙΜΒΒ-ΙΤΕ (Π5.1-Π5.4)
  • “Population Genomics Insights into the First Wave of COVID-19”, M. Vasilarou, N. Alachiotis, J. Garefalaki, A. Beloukas, P. Pavlidis, Life 2021, 11, 129. https://doi.org/10.3390/life11020129, ΙΠ-ΙΤΕ (Π5.3)
  • “Deterioration of Monument Building Materials: Mechanistic Models as Guides for Conservation Strategies”, D.G. Kanellopoulou, A.I. Vavouraki, P.G. Koutsoukos In: Moropoulou A., Korres M., Georgopoulos A., Spyrakos C., Mouzakis C. (eds) Transdisciplinary Multispectral Modeling and Cooperation for the Preservation of Cultural Heritage. TMM_CH 2018. Communications in Computer and Information Science, vol 961. Springer, Cham. (2019) https://doi.org/10.1007/978-3-030-12957-6_32, ΙΕΧΜΗ-ΙΤΕ (Π3.1-Π3.2)
  • “Ανάπτυξη νέων μεθόδων και καινοτόμων υλικών για τη συντήρηση ιστορικών μνημείων,  Ε.Ι. Παυλάκου, Α. Αγραφιώτης, Θ. Τσολάκη, Χ.Α. Παρασκευά, Π.Γ. Κουτσούκος, 12o Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Χημικής Μηχανικής, Αθήνα, 29-31 Μαΐου 2019. ΙΕΧΜΗ-ΙΤΕ (Π3.1-Π3.3)
  • “Applications of non-linear imaging microscopy techniques to Cultural Heritage objects”, M. Mari, V. Tsafas, K. Melessanaki, G. Filippidis Insight-Non Destructive Testing and Condition Monitoring, 60, 663-669 (2018), ΙΗΔΛ-ΙΤΕ (Π4.2)
  • “Application of laser-induced breakdown spectroscopy and neural networks on archaeological human bones for the discrimination of distinct individuals”, P. Siozos, N. Hausmann, M. Holst, D. Anglos, , Journal of Archaeological Science: Reports. 35 (2021) 102769, https://doi.org/10.1016/j.jasrep.2020.102769, ΙΗΔΛ-ΙΤΕ (Π5.4)
  • “GPR Data Interpretation Approaches in Archaeological Prospection”, M. Manataki., A.Vafidis and A. Sarris, Applied Sciences (2021) 11, 7531. https://doi.org/10.3390/ app11167531 (https://www.mdpi.com/2076-3417/11/16/7531/pdf), IΜΣ-ITE (Π1.3-Π1.4)
  • “A methodological approach for intra – site analysis of prehistoric settlements”, C. Manzetti, and A. Sarris, Studies in Digital Heritage (2021) (accepted for publication), IMS-ITE (Π1.3)
  • “Testing a series of modifications on genomic library preparation methods for ancient or degraded DNA” N. Psonis, D. Vassou, D. Kafetzopoulos,  Analytical Biochemistry 623, 114193 https://doi.org/10.1016/j.ab.2021.114193, ΙΜΒΒ-ΙΤΕ (Π5.1-Π5.4)
  • "Middle Helladic Tombs at Nydri Plain, Lefkas Island. An Archaeological and Paleoanthropological Study", V. Staikou, P. Sianis, D. Vassou, N.Psonis N, M. Allentoft, G. Iliopoulos., Journal of Greek Archaeology, 6:43–59 (in press), ΙΜΒΒ-ΙΤΕ (Π5.1-Π5.4)
  • “Mitochondrial sequences of the extinct Cypriot pygmy hippopotamus confirm its phylogenetic placement” N. Psonis, D.Vassou, L. Nicolaou, S. Roussiakis, G. Iliopoulos, N. Poulakakis, S. Sfenthourakis., Zoological Journal of the Linnean Society, (In press), ΙΜΒΒ-ΙΤΕ (Π5.1-Π5.4)
  • “Documentation of cultural heritage monuments with CityGML: an application for ancient theatres” E. Gkadolou, P.Prastacos, and T. Loupas, AGILE GIScience Ser., 1, 4, https://doi.org/10.5194/agile-giss-1-4-2020 (2020), ΙΥΜ-ΙΤΕ (Π1.5.1)
  • “A methodology to predict the gas permeability parameters of tight reservoirs from nitrogen sorption isotherms and mercury porosimetry curves”, Christos D. Tsakiroglou, Adnan Al Hinai, and Reza Rezaee, Oil & Gas Science and Technology – Rev. IFP Energies nouvelles 76, 32 (2021), IEXMH-ITE (Π3.1)" The Protection of Building Materials of Historical Monumentswith Nanoparticle Suspensions¨, Efstathia I. Pavlakou , Anastasios G. Agrafiotis  Theokleiti G. Tsolaki , Christine Lemonia , Emily Zouvani, Christakis A. Paraskeva  and Petros G. Koutsoukos, Heritage, , 4, 3970–3986 (2021), IEXMH-ITE (Π3.2)
Institute for Mediterranean Studies (IMS), FORTH
Institute of Applied & Computational Mathematics (IACM), FORTH
Institute of Chemical Engineering Sciences (ICE-HT), FORTH
Institute of Molecular Biology and Biotechnology (IMBB), FORTH
Institute of Computer Science (ICS), FORTH

Funding

ESPA 2014 - 2020 (ΕΣΠΑ)