ΜΙΑ (1) ΘΕΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ AENAO
The deadline to apply for this position has expired.
Publication Date
02/08/2019
Application Deadline
30/09/2019
Position Category
PhD candidate position
Reference Number
2019_12527
Salary
Location
Heraklion, Crete, Greece
Contact Person
Start Date
01/11/2019

Position Description

Μαγνητισμός και υπεραγωγιμότητα σε δισδιάστατα χαλκογονίδια μεταβατικών μετάλλων

Η εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, όπως για παράδειγμα στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, βασίζεται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, π.χ. ηλιακές κυψελίδες, υπεραγώγιμα καλώδια, κινητήρες υψηλής απόδοσης κ.α.. Μεταξύ των πολλών αυτών εφαρμογών, τα υπεραγώγιμα υλικά «υψηλής θερμοκρασίας» είναι πολλά υποσχόμενα στην εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας, αφού είναι ικανά να μειώσουν το «αποτύπωμα άνθρακα» που βλάπτει το περιβάλλον. Ωστόσο, σημαντική πρόκληση για την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας αυτής στην καθημερινότητα αποτελεί η ανακάλυψη κατάλληλων υλικών, που όχι μόνο θα παρέχουν υψηλές υπεραγώγιμες θερμοκρασίες μετάβασης, αλλά θα αποτελούνται από άφθονα στην φύση μη - τοξικά στοιχεία. Έτσι η κατανόηση μηχανισμών με τους οποίους λειτουργούν οι υπεραγωγοί αυτοί εξακολουθούν να συζητούνται μέσω εντατικής επιστημονικής έρευνας σε νέα υλικά που είναι ικανά να βελτιώσουν τις αδυναμίες τους.

Το ερευνητικό πεδίο της διδακτορικής διατριβής αφορά στην κατανόηση της φυσικής νέων δισδιάστατων κρυσταλλικών ενώσεων (π.χ. χαλκογονίδια) μεταβατικών μετάλλων για εφαρμογές χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Για το σκοπό αυτό ο υποψήφιος διδάκτωρ θα εστιάσει στην ανάπτυξη καινοτόμων υβριδικών υλικών, που απαρτίζονται από νανομετρικά μοριακά και υπεραγώγιμα εναλλασσόμενα στρώματα. Εξαιτίας του δισδιάστατου χαρακτήρα των κρυσταλλικών τους δομών και τον ηλεκτρονικών τους καταστάσεων, τέτοια πολυστρωματικά υλικά παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του ανταγωνισμού ηλεκτρονικών και μαγνητικών ιδιοτήτων, καθώς και της αλληλοσύνδεσης αυτών με τις παραμέτρους της δομικής τους τάξης. Σε τέτοια προσαρμόσιμα, λειτουργικά υλικά, θα αναζητήσετε πειραματικά στοιχεία για την κατανόηση των μεταβολών στη «διάταξη» των ηλεκτρονίων που προωθούν την υπεραγώγιμη συμπεριφορά. Θα εκπαιδευτείτε σε καινοτόμες πειραματικές μεθόδους (π.χ. σκέδαση ακτίνων-Χ σύγχροτρου, ηλεκτρονικής μικροσκοπίας, μαγνητομετρίας SQUID κ.α.) μέσω της μελέτης της δομής και δυναμικής των υλικών αυτών. Η κατανόηση θεμελιωδών αρχών που απορρέουν από τη σύζευξη σπιν-φορτίου-πλέγματος, θα αποκαλύψει κρίσιμες ιδέες για το πώς πολύ διαφορετικά μεταξύ τους υλικά προάγουν την υπεραγώγιμη συμπεριφορά σε υψηλότερες λειτουργικές θερμοκρασίες, με προοπτικές για αξιοποιήσιμες τεχνολογίες. 

Για το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης ακολουθήστε τον σύνδεσμο "Related Documents", αριστερά

Required Qualifications

  • Πτυχίο Σχολής Θετικών Επιστημών (π.χ. Φυσικής/ Χημείας/ Επιστήμης Υλικών κ.α.) ή συναφών ειδικοτήτων Πολυτεχνικής Σχολής.
  • Μεταπτυχιακός Τίτλος (MSc) σε σχετικό πεδίο.
  • Άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας.

Desirable Qualifications

Θα αποτελούν πλεονέκτημα:

  • Εμπειρία στην εφαρμογή ή ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων για μετρήσεις φυσικών ιδιοτήτων στην περιοχή της συμπυκνωμένης ύλης.
  • Γνώσεις στην ανάλυση και αξιολόγηση πειραματικών δεδομένων με χρήση πακέτων λογισμικού.

Application Procedure

Στο φάκελο υποβολής της πρότασης θα πρέπει να εμπεριέχονται τα ακόλουθα:

  • Αίτηση (Form Greek στην αριστερή στήλη) με αναφορά στο πρόγραμμα και στον κωδικό της θέσης
  • Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα
  • Επιστολή όπου περιγράφονται τα επιστημονικά σας ενδιαφέροντα
  • Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (MSc)
  • Αναλυτικές βαθμολογίες
  • Δύο συστατικές επιστολές που θα αποσταλούν απευθείας από τον ακαδημαικό επιβλέποντα/εργοδότη του υποψηφίουστο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ (hr@iesl.forth.gr και lappas@iesl.forth.gr).

Appointment Duration

12 μήνες